28 czerwca 2013

Sałatka meksykańska

Wygląda zjawisko i apetycznie - tak samo smakuje :) Idealna na przyjęcia! Cieszę się, że w końcu znalazłam jakiś zamiennik tradycyjnego i kochanego gyrosa :)



25 czerwca 2013

Sałatka z brokułami, kurczakiem

Brokuły dostarczają naszemu organizmowi kwas foliowy, który zwiększa poziom serotoniny, ale także są źródłem błonnika, dzięki któremu lepiej wchłaniamy wszystkie składniki odżywcze.

Sałatkę jest pożywna, bo zawiera mięso, ale również szybka w przygotowaniu i lekka ze względu na dużą ilość warzyw i owoców.

20 czerwca 2013

Przekąski z tortilli

Uwielbiam przekąski - proste i szybkie w wykonaniu oraz ... równie szybko zostają zjedzone :)
Goście na początku sceptyczni do tortilli, ale jak już spróbowali, to ręka sama wędrowała po następny kawałek :D

17 czerwca 2013

Zapiekanka z brokułami

Brokuły to znakomite źródło związków, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. A w połączeniu z makaronem, choć nie udało mi się tego jeszcze potwierdzić naukowo, tworzą wybuchową mieszankę energetyczną i ucztę dla każdego fana makaronu :)



11 czerwca 2013

Musaka

Przez 1,5 miesiąca miałam okazję "być" Greczynką - poznać ich codziennie życie, obyczaje oraz zasmakować, a właściwie zakochać się w ich kuchni <3
Feta, oliwki, bakłażany smakują najlepiej na Cykladach - widok na błękitne morze robi swoje :)
Dzisiaj tradycyjna grecka musaka, którą jadłam prawie codziennie i za którą strasznie tęsknię.

10 czerwca 2013

Sałatka grecka

Wakacje coraz bliżej, więc przenieśmy się na chwilę do Grecji :)
Dzisiaj standardowa, lekka i przepyszna grecka sałatka!

SKŁADNIKI:
- 2 pomidory
- mix sałat
- pudełeczko fety (jak kupuję kostkę i sama ją kroję)
- oliwa z oliwek
- czarne oliwki
- bazylia
- zioła prowansalskie

1. Pokroić na drobne części pomidory, fetę, a następnie wrzucić je do miski.
2. Porwać na jak najdrobniejsze części sałatę oraz także przesypać ją do miski razem z odcedzonymi oliwkami.
3. Całość polać odrobiną oliwy z oliwek, posypać bazyliom i ziołami prowansalskimi wg uznania.







5 czerwca 2013

Bruschetta

Z fetą, oliwkami, cebulą lub szczypiorkiem :)
Ja ostatnio uraczyłam moich gości wersją ze szczypiorkiem. Niezawodne danie, zarówno na śniadanie, jak i kolację.

SKŁADNIKI:
- 3 pomidory
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- bazylia!
- mozzarella
- bagietka
- sól, pieprz

1. Bagietkę pokroić. Mi, niestety, udało się dostać tylko taką wąską, dlatego kanapeczki są bardzo małe. Zdecydowanie lepiej jest przyrządzać te szersze :)
2. Umyć, pokroić pomidory w drobne kawałki. Dodać do nich obrane kawałeczki czosnku.
3. Następni pokroić i dodać do nich szczypiorek. Sól, pieprz do smaku. Całość polać oliwą z oliwek oraz posypać bazylią.
4. Farsz wyłożyć na bagietki i opruszyć serem.
5. Włożyć na chwilę (max. 7 min.) do rozgrzanego piekarnika.
6. Kiedy bagietka się zarumieni, wyciągnąć i częstować gości do oporu.




 Najważniejsze, że Mariuszowi smakowało :)
Wersja kanapkowa a'la Adam



3 czerwca 2013

Zapiekanka ze szpinakiem

Zakładając bloga bardzo się bałam, że będę Was zasypywać wyłącznie przepisami na makaronu, gdyż je kocham, ubóstwiam, wielbię i pochłaniam w niepoliczalnych ilościach :)
Tak bardzo tego unikałam, że... Dopiero teraz, po 2 miesiącach blogowania, postanowiłam opublikować pierwszy przepis - szpinakową ucztę!

SKŁADNIKI:
- paczka makaronu świderki (inny rodzaj też będzie pasował)
- 2 piersi z kurczaka
- papryka ostra mielona
- odrobina oleju
- pół paczki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- cebula
- małe opakowanie śmietany 18 proc.
- połowa kostki sera topionego o smaku pieczarek (lub 2 trójkąciki)
 - mozzarella

1. Nalać wodę do dużego garnka, posolić i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron. Gotować ok. 8-10 min.
2. W międzyczasie pokroić piersi z kurczaka na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju,  wrzucić mięsko, doprawić papryką i smażyć ok. 5-6 min.
3. Następnie do mięsa dodać pokrojoną cebulę, szpinak. Smażyć tak długo aż szpinak się całkowicie rozmrozi i woda wyparuje. Następnie dodać serek topiony i dusić go widelcem. Ma stworzyć coś na kształt kremu wraz ze szpinakiem.Na sam koniec wylać śmietanę i mieszać. Smażyć przez ok. 3-4 minuty, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły i stworzyły jednolity sos.
4. Makaron odcedzić, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać sos i wymieszać z makaronem.
5. Na wierzch posypać mozzarellą.
6. Wstawić na 15 min. do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.

Omomomom :D