3 grudnia 2013

Enchilada z kurczakiem i pomidorami

Kuchnia meksykańska inspiruje i wciąga coraz bardziej. Polecam przepis na przepyszną enchiladę, czyli zapiekaną tortillę z kurczakiem i pomidorami.





SKŁADNIKI:
- placki tortilli - 8
- 2 piersi z kurczaka
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- czerwona papryka
- 2 puszki pomidorów krojonych
- ser żółty do posypania
- bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki
- papryka ostra w proszku

1. Mięso pokroić na grubsze paseczki, smażyć na patelni, doprawić papryką.
2. Na drugiej patelni smażyć pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawić bazylią i oregano.
4. Następnie do farszu dodać 2 opakowania pomidorów krojonych w puszce. Całość mieszać i dusić przez 2-3 min. na małym ogniu.
5. Farsz rozdzielić na dwie części - do jednej dodać usmażone mięso, drugą zostawić.
6. Farsz z mięsem można wykładać na tortillę - najlepiej ułożyć nadzienie na środku a następnie zawinąć :)
7. Kolejnym krokiem jest ułożenie pierwszych czterech tortilli w naczyniu żaroodpornym - wylać na nie część farszu bez mięsa. Położyć następne tortille i zalać je resztą sosu. Całość posypać żółtym serem.
8. Zapiekać 15 min. w temp. 180 stopni.

Podawać na ciepło! :)
Smacznego!!!
















2 komentarze: