Sprawdzony i prosty przepis na sos beszamelowy. Propocje składników łatwe do zapamiętania.
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieperz
1. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszamy, gotujemy na małym ogniu.
2. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Czekamy aż mleko się zagotuje.
3. W międzyczasie przyprawiamy - szczyptą gałki muszkatołowej, soli, pieprzu.
4. Gotujemy do czasu aż sos będzie miał konsystencję budyniu.
prosimy o jakiś ciekawy obiad dla studentów nieposiadających piekarnika !! :P
OdpowiedzUsuńWiększość zapiekanek da się zrobić bez piekarnika, bo mięso, makaron czy farsz przygotowuję oddzielnie, są ciepłe, gotowe do podania a w piekarniku tylko serek się topi.
UsuńPostaram się przygotować coś bez użycia piekarnika :)
Ale mleko musi być gorące tak? Bo jak ostatnio dodałam zimne mleko to zrobiły się grudki :(
OdpowiedzUsuńNie, mleko zimne. Ja dodaję wyciągnięte prosto z lodówki.
UsuńMam 2 podejrzenia:
1 - wstrzymaj się chwilę z wlaniem mleka. Wymieszaj dobrze mąkę z masłem, podsmaż przez ok. 1 - 2 min. cały czas mieszając. Musi powstać zasmażka. Dopiero wtedy wlej mleko.
2 - cały czas mieszaj po wlaniu mleka aż do momentu zdjęcia z palnika.
Daj znać czy wyszło :)
Mi wyszedł i podobno był pyszny ;)
OdpowiedzUsuń