16 grudnia 2013

Sos beszamelowy

Sprawdzony i prosty przepis na sos beszamelowy. Propocje składników łatwe do zapamiętania.


SKŁADNIKI:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieperz

1. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszamy, gotujemy na małym ogniu.
2. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Czekamy aż mleko się zagotuje.
3. W międzyczasie przyprawiamy - szczyptą gałki muszkatołowej, soli, pieprzu.
4. Gotujemy do czasu aż sos będzie miał konsystencję budyniu.

5 komentarzy:

  1. prosimy o jakiś ciekawy obiad dla studentów nieposiadających piekarnika !! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość zapiekanek da się zrobić bez piekarnika, bo mięso, makaron czy farsz przygotowuję oddzielnie, są ciepłe, gotowe do podania a w piekarniku tylko serek się topi.
      Postaram się przygotować coś bez użycia piekarnika :)

      Usuń
  2. Ale mleko musi być gorące tak? Bo jak ostatnio dodałam zimne mleko to zrobiły się grudki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, mleko zimne. Ja dodaję wyciągnięte prosto z lodówki.
      Mam 2 podejrzenia:
      1 - wstrzymaj się chwilę z wlaniem mleka. Wymieszaj dobrze mąkę z masłem, podsmaż przez ok. 1 - 2 min. cały czas mieszając. Musi powstać zasmażka. Dopiero wtedy wlej mleko.
      2 - cały czas mieszaj po wlaniu mleka aż do momentu zdjęcia z palnika.

      Daj znać czy wyszło :)

      Usuń
  3. Mi wyszedł i podobno był pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń