SKŁADNIKI:
- 2 pory
- paczka drobnego makaronu
- 500 dag mięsa mielonego wieprzowego
- cebula
- kostka żółtego sera
- podłużna kostka sera topionego hochland (smak szynki)
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- sól, pieprz wg uznania
1. Makaron ugotować wg opisu z opakowania.
2. Na patelni smażyć na małym ogniu mięso mielone. W międzyczasie pokroić w drobne kawałeczki pory i cebulę. Dorzucić je do mięsa. Nadal smażyć. Farsz doprawić pieprzem i solą wg uznania.
3. Kiedy mięsko będzie już usmażone a cebula miękka dorzucić kostkę sera topionego. Następnie rozgnieść go widelcem i porządnie wymieszać z zawartością patelni.
4. Makaron odcedzić a potem dodać do mięsa.
5. Jajka i mleko roztrzepać w misce. Następnie wlać do reszty składników. Całość wymieszać.
6. Utrzeć ser, posypać nim górę zapiekanki.
7. Włożyć i piec w piekarniku bez przykrycia ok. 10 min. w temp. 180 stopni.
Robiłam! Wszystkim bardzo smakowało, zdecydowanie danie jeszcze nie raz będzie gościć na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńZresztą przepisy śledzę na bieżąco i z wielu korzystam ;)
Pozdrawiam! :)