9 grudnia 2013

Makaron z porem

Jest lekkostrawny, polepsza smak wielu dań a także przyspiesza wchłanianie cukrów i tłuszczów - mowa o porze. Dzisiaj pojawił się na stole wraz z makaronem :)





SKŁADNIKI:
- 2 pory
- paczka drobnego makaronu
- 500 dag mięsa mielonego wieprzowego
- cebula
- kostka żółtego sera
- podłużna kostka sera topionego hochland (smak szynki)
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- sól, pieprz wg uznania

1. Makaron ugotować wg opisu z opakowania.
2. Na patelni smażyć na małym ogniu mięso mielone. W międzyczasie pokroić w drobne kawałeczki pory i cebulę. Dorzucić je do mięsa. Nadal smażyć. Farsz doprawić pieprzem i solą wg uznania. 
3. Kiedy mięsko będzie już usmażone a cebula miękka dorzucić kostkę sera topionego. Następnie rozgnieść go widelcem i porządnie wymieszać z zawartością patelni. 
4. Makaron odcedzić a potem dodać do mięsa.
5. Jajka i mleko roztrzepać w misce. Następnie wlać do reszty składników. Całość wymieszać. 
6. Utrzeć ser, posypać nim górę zapiekanki.
7. Włożyć i piec w piekarniku bez przykrycia ok. 10 min. w temp. 180 stopni.








1 komentarz:

  1. Robiłam! Wszystkim bardzo smakowało, zdecydowanie danie jeszcze nie raz będzie gościć na moim stole ;)
    Zresztą przepisy śledzę na bieżąco i z wielu korzystam ;)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń