17 października 2013

Tarta z brokułami

Pora na francuskie danie... tartę! :) Dowolność wyboru składników do farszu sprawia, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję :) Moja jest z brokułami i mięsem mielonym.






SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej,
- 140 g margaryny,
- 5 łyżek zimnej wody,
- szczypta soli,
- szczypta ziół prowansalskich,
- kostka sera
- brokuł
- cebula
- 250 g mięsa mielonego

1. Z mąki, margaryny, wody, soli i ziół prowansalskich zagnieść ciasto, wyrabiać przez kilka minut. Następnie włożyć do lodówki na 30 min.
2. W międzyczasie usmażyć mięso mielone z pokrojoną cebulką. Całość doprawić również ziołami prowansalskimi. 
3. Brokuły pokroić na małe części i wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok. 5 min. Następnie odcedzić.
4. Ser pokroić na kostkę.
5. Formę wyłożyć ciastem z lodówki. Najpierw nakładać mięso, następnie brokuły, a na końcu ser.
6. Tartę włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 min.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz