17 czerwca 2013

Zapiekanka z brokułami

Brokuły to znakomite źródło związków, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. A w połączeniu z makaronem, choć nie udało mi się tego jeszcze potwierdzić naukowo, tworzą wybuchową mieszankę energetyczną i ucztę dla każdego fana makaronu :)





SKŁADNIKI
- paczka makaronu penne
- duży brokuł
- pół kg mięsa mielonego wieprzowego
- śmietana 18 proc.
- serek topiony hochland (trójkącik, o smaku szynki)
- cebula
- żółty ser

1. Nalać wodę do dużego garnka, posolić i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron. Gotować ok. 8-10 min.
2. W międzyczasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju,  wrzucić mięsko, doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć. Pokroić cebulę i dodać do mięsa. Poza tym dodać serek topiony, a następnie dusić razem z mięsem widelcem.
3. Pokroić brokuły na drobne części, gotować w osolonej wodzie przez ok.5-7 min.  Odcedzić i dodać do zawartości patelni. Całość polać śmietaną, chwilę gotować. Dobrze wymieszać.
4. Następnie odcedzić makaron i po chwili dodać do niego sos. Na wierzchu posypać startym serem :)

Bravissimo :D










2 komentarze:

  1. polecam! Zwłaszcza, że brokuły są bardzo cenne teraz w okresie letnim. Zwierają bardzo dużo cennego potasu, który zapobiega skurczom nocnym, które są częstsze latem z powodu większej potliwości i utraty płynów :)
    Pozdrawiam,
    Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam również! Brokuły, zwane także kapustą szparagową (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) są odmianą kapusty warzywnej należącej do rodziny kapustowatych! A jak wszyscy wiemy kapustę należy jeść ;)
    A sama zapiekanka świetna, dodałbym tylko więcej broccoli :P
    Pozdrawiam,
    lenny

    OdpowiedzUsuń