28 czerwca 2013

Sałatka meksykańska

Wygląda zjawisko i apetycznie - tak samo smakuje :) Idealna na przyjęcia! Cieszę się, że w końcu znalazłam jakiś zamiennik tradycyjnego i kochanego gyrosa :)




SKŁADNIKI:
- kapusta pekińska
- 4 pomidory
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- cebula
- 400 g papryki
- kukurydza
- jogurt naturalny
- majonez
- czosnek
- kostka żółtego sera
- nachosy

1. Kapustę porwać i ułożyć na samym dole.
2. Następnie pokroić na drobne części pomidory i wyłożyć na kapuście.
3. Mięso przyprawić ulubioną przyprawą, podsmażyć. Cebulkę pokroić i dodać do mięsa. Smażyć aż się zeszkli. Gdy mięso wystygnie wyłożyć w misie na pomidorach.
4. Pokroić pieczarki na drobne kawałki, podsmażyć na patelni. Poczekać aż wystygną i wyłożyć jako kolejną warstwę.
5. Odcedzić kukurydzę i wysypać na pieczarki.
6. Przygotować sos z kubeczka jogurtu naturalnego, 3 łyżek majonezu i 5-6 ząbków czosnku. Polać nim sałatkę.
7. Na wierzch posypać startym, żółtym serem i nachosami :)






4 komentarze: