29 maja 2013

Bakłażany z mozzarellą

Mało kalorii, sporo potasu, wapna i magnezu - mowa o bakłażanach. W połączeniu z pyszną mozzarellą i doprawionymi pomidorami to istne cudo!

SKŁADNIKI:
- bakłażan
- 1 kulka mozzarelli
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
- czosnek
- bazylia
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz do smaku

1. Pokroić bakłażan w poprzeczne części. Delikatnie je posolić i pozostawić na pół godz. Następnie nadmiar soków, które owoc wypuścił, zmyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z drugą stroną bakłażana.
2. Kiedy bakłażan jest już gotowy, obtoczyć go w jajku, bułce tartej i smażyć ok. 7-8 min. na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek.
UWAGA! Bakłażan jest bardzo chłonnym owocem, dlatego panierka hamuje wchłanianie oliwy. (Bez panierki byłby dużo bardziej kaloryczny i niezdrowy.
3. Następnie pokroić pomidory i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną bazylię, sól, pieprz. Dusić aż sok z pomidora wyparuje.
4. W międzyczasie pokroić mozzarellę w plastry.
5. Następnie na talerzu wkładać bakłażan, 2 łyżki sosu pomidorowego, mozzarellę. Całość można przyprawić odrobiną ulubionych ziół.

Włoska uczta!




4 komentarze:

  1. koniecznie muszę zrobić! pytanie brzmi czy mogę używać bakłażanu i cukinii zamiennie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia to czekam na recenzję :)
      Cukinia z sosem pomidorowym i mozzarellą również musi niebiańsko smakować :)

      Usuń
  2. Brzmi świetnie!
    Zawsze wydawało mi się, że panierka mimo wszystko chłonie najwięcej tłuszczu (od lat mama mi tak mówiła i tak mi się przyswoiło) a tutaj taka informacja, że bakłażan sam wsiąknie więcej, ciekawe...gdzie można o tym poczytać? Będę wdzięczna za info :)
    Jutro zabieram sie za krążki bakłażanowo-mozarell'owe :) Być może zamienię mozarell'ę na camambert, ale nie wiem jak to będzie smakowało (to jednak nieco inne smaki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo panierka chłonie więcej tłuszczu, jednak w przypadku tego owocu reguła ta się nie sprawdza. Informację podzieliła się już jakiś czas temu moja koleżanka dietetyczka, ale również spotkałam się z nią kilka razy w internecie.
      I jak smakowały krążki? :D

      Usuń