8 maja 2013

Naleśniki obiadowe - szpinkowe i pomidorowe

Na obiad, deser, kolację. Na słodko, na słono. Przystawka albo danie główne.
Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki - jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, z której można robić prawdziwe cuda :)

SKŁADNIKI DO CIASTA:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
 

SKŁADNIKI DO FARSZU SZPINAKOWEGO:
- pół opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- opakowanie fety
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- papryka ostra (mielona)
- pół cebuli

SKŁADNIKI DO FARSZU POMIDOROWEGO:
- opakowanie pomidorów krojonych bez skórki
- czosnek
- bazylia
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- pół cebuli

1. Zmiksować wszystkie składniki do ciasta naleśnikowego, a następnie cieniutko je rozprowadzić na patelni, żeby dobrze i równo się rozlało. Z takiej ilości ciasta wychodzi ok. 13-14 naleśników.
2. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone. Dodać pokrojoną cebulę, po chwili rozmrożony szpinak oraz pokrojoną w kostkę fetę. Cały farsz mieszać do momentu aż wszystkie składniki stworzą spójną całość. Na koniec można doprawić ostrą papryką.
3. Farsz pomidorowy należy zacząć również od smażenia mięsa mielonego. Następnie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek (ja dodaję 4 ząbki). Po wymieszaniu farszu dodać bazylię. Ilość wedle uznania.
4. Na koniec nie pozostaje nic innego jak tylko farsz wyłożyć na naleśniki.
5. Jako że część naleśników już wystygła, wstawiam je wszystkie na 10-15 min. do piekarnika na 120 stop.

PALCE LIZAĆ!






2 komentarze: