12 stycznia 2015

Kurczak pieczony z ziemniakami

Potrawa wymaga czasu i nie da się jej przygotować od razu przed obiadem, gdyż mięso i warzywa trzeba zamarynować odpowiednio wcześniej. Dla mnie to idealny pomysł na weekendowy obiad. Jeszcze przed szałem sobotnich porzadków pokroiłam mięso, warzywa i przygotowałam marynatę. Dzięki temu późniejsze gotowanie trwało dosłownie chwilę :)

SKŁADNIKI:
- 3 piersi z kurczaka, pojedyncze
- 400 g ziemniaków
- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 100 ml bulionu
- 3 łyżki cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- koperek
- słodka papryka w proszku


1. Ziemniaki umyć i pokroić na części (zostawić mundurki!).
2. Papryki, cukinię i cebule pokroić.
3. Bulion wymieszać z sokiem z cytryny, obranym i wyciśniętym czosnkiem. Następnie polać przygotowaną marynatą warzywa. Zostawić na 2-3 h.
4. Pokroić mięso na drobne kawałki i posypać je solą, pieprzem i słodką papryką, wedle uznania. Zostawić na 2-3 h.
5. Na dużej blasze wyłożyć ziemniaczki i posypać je pokrojonym koperkiem. Piec ok 40 min. w temp. 180 stopni. Jeśli masz duże kawałki to przytrzymaj je w piekarniku jeszcze dłużej.
6. Jak ziemniaki będą gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego a na blachę wyłóż mięso i warzywa, wymieszaj. Piecz w piekarniku ok. 20 min.w  temp. 180 stopni.
7. Na sam koniec przełóż mięso i warzywa do naczynia, wymieszaj z ziemniakami i możesz nakładać na talerze :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz