10 maja 2014

Enchilada z pieczarkami

Enchilada - klasyczna hiszpańska potrawa, której nazwa pochodzi od czasownika enchilar, czyli dodać paprykę chili. W moim przepisie nie brakuje ostrości ;) Jeśli ktoś ma ochotę na łagodniejszy obiad, wystarczy zmniejszyć ilość przypraw. W  obu wersjach smakuje przepysznie!





SKŁADNIKI:
- 3 tortille
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryka ostra w proszku oraz chili
- 500 g pieczarek
- pomidory w puszce krojone
- odrobina masła do natłuszczenia formy
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz, kmin rzymski

1. Cebulę pokroić na drobne kawałki, czosnek przetrzeć przez praskę. Podsmażyć na małym ogniu.
2. Kiedy cebula będzie miękka, wrzucić na patelnię mięso i dalej smażyć. Dodać do smaku łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę chili oraz odrobinę pieprzu i kminu.
3. Do gotowego mięsa dodać pomidory i dalej smażyć przez ok. 5-6 min.
4. Pieczarki pokroić na jak drobniejsze kawałki i smażyć na drugiej patelni. Posolić je w trakcie smażenia.
5. Formę wysmarować masłem.
6. Zetrzeć ser.
7. Na samym dnie ułożyć tortille, następnie farsz z mięsem, połowę startego sera. Następnie ponownie tortillę, pieczarki, resztę startego sera. Wszystko przykryć tortillą.
8. Zapiekać w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.
9. Pokroić w trójkąty i podać wygłodniałym domownikom :)
















2 komentarze:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, więcej szczegółów--->http://u-pieczona.blogspot.com/2014/05/sernik-z-kokosowa-piankaliebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wersja łagodna dla mnie! kiedy moge wpaśc na taki pyszny obiadek? xD

    OdpowiedzUsuń