19 kwietnia 2014

Wielkanocne mazurki - sprawdzony przepis

Mazurki - okropnie słodkie, okropnie pysznie i znikają w oka mgnieniu ;) Przepis sprawdzony - od mamuni. Musicie wypróbować, są naprawdę przesmaczne!




SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki wrocławskiej
- kostka margaryny (zimna)
- 4 żółtka ugotowane
- 2 żółtka surowe
- 7 łyżek cukru
- 6 łyżek śmietany

Do zdobienia:
- masa krówkowa, kajmakowa,
- lentilki, M&M's
- wiórki kokosowe
- migdały

1. Na stolnicy wysypać mąkę, dodać margarynę i nożem posiekać margarynę na jak najmniejsze kawałki.
    !!! Unikać mieszania ręką ze względu na to, że mąka szybciej pochłania tłuszcz i ciasto jest mniej kruche.
2. Dodać śmietanę, żółtko ugotowane przetrzeć przez sitko oraz dodać żółtko surowe.
3. Ciasto ugnieść a następnie wstawić na 30 min. do lodówki.
4. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać mazurki.
5. Na natłuszczonej blasze piec 15-20 min. w temp 170 stopni. Mazurki muszą się lekko zarumienić.

Dekorowanie jest banalne :) Nałożyć masę krówkową, a następnie dać się ponieść fantazji :)
W krainie smaków była całkowita demolka - wiórki kokosowe dosłownie wszędzie :)

RADOSNYCH, POGODNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz