4 czerwca 2014

Crumble z truskawkami

Crumble uznawane jest za najprostsze ciasto na świecie ;) Wg mnie to żadne ciasto tylko szybki deser, składający się z owoców i kruszonki. A że sezon truskawkowy tuż, tuż, to crumble z tymi czerwonymi owocami jak najbardziej uzasadnione ;)





SKŁADNIKI:
- 500 g truskawek
- 16 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek zimnego masła
- lody śmietankowe*

1. Truskawki umyć i odszypułkować dokładnie. Pokroić je na połówki. Jeśli są bardzo dużo to można na ćwiartki.
2. Resztkę składników wsypać do miseczki i mieszać ręką, lekko przecierać przez palce. 
3. W foremce wyłożyć owoce a następnie posypać kruszonką. 
4. Piec 30 min. w temp. 180 stopni. 
5. * Podawać najlepiej w towarzystwie lodów śmietankowych.

Uwaga! Crumble bardzo szybko znika ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz