7 czerwca 2014

Tarta cytrynowa

Ostatnio wzięłam udział w akcji Nie odchodź od zmysłów, gdzie mogłam wypróbować swoje kubki smakowe :) Cytryna nie była ciężka do rozpoznania i zainspirowała mnie do stworzenia tarty cytrynowej ;)





SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
- 1 żółtko
-3 łyżki soku z cytryny

1. Składniki wsypać, wlać do miski i zagnieść ręką. Uformować kulę i wstawić ją na 30 min. do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki wyłożyć na natłuszczoną formę.
3. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie wysypać groch, ryż lub cokolwiek, co obciąży papier i ciasto :)
4. Piec w 20 min. w temp. 180 stopni.

SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1. Wszystkie składniki zmiksować mikserem do powstania gładkiej, płynnej masy.
2. Masę wylać na upieczone wcześniej ciasto.
3. Piec 30 min. w temp. 180 stopni.
4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Podawać z pyszną, słodką kawą ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz