15 marca 2014

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Podczas pieczenia tego dania aromat, który unosi się w powietrzu jest... Nie do opisania. Domownicy nie mogli doczekać się obiadu :)

SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- woreczek ryżu
- kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek musztardy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka bazylii
- szczypta soli i pieprzu

1. Do naczynia żaroodopornego wlać 4 łyżki oliwy z oliwek i rozprowadzić ją równomiernie. Filet z piersi z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu.
2. W miseczce wymieszać miód, musztardę, bazylię.
3. Wylać 3/4 sosu na plasterki z kurczaka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 min. w tem. 180 stopni.
Uwaga! Po 30 min. przełożyć piersi na drugą stronę i polać je resztką sosu.
4. W międzyczasie przygotować ryż wg przepisu z opakowania i  sałatkę.
5. Kapustę porwać na drobne kawałki i wyłożyć na talerzu.
6. Pomidory pokroić i ułożyć na kapuście i polać łyżką oliwy z oliwek. Posypać szczyptą soli i pieprzu.
7. Po ugotowaniu ryżu wyłożyć go na talerzu. Następnie położyć na niego kawałki kurczaka i polaćsosem, który został w naczyniu żaroodpornym.









1 komentarz:

  1. Robiłam i wyszło smaczne - fajny i prosty przepis - czekam na więcej przepisów w tym stylu :) Dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń