1 marca 2014

Burrito z ryżem po meksykańsku

Kuchnia meksykańska coraz bardziej mnie zachwyca - ostre, pomidorowe smaki to jest to, co najbardziej lubię. Burrito składa się z tortilli nadziewanej farszem mięsno - warzywnym - daje to duże możliwości eksperymentowania i wykorzystywania tego, co aktualnie mamy w lodówce ;)
Dzisiaj wersja z ryżem i kurczakiem - zapraszam!



SKŁADNIKI:
- 4 tortille
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 500 ml bulionu
- puszka krojonych pomidorów
- puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- kostka sera, ok 200 g
- 1 łyżeczka kuminu, słodkiej i ostrej papryki
- zioła prowansalskie
- 5 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól do smaku 

1. Przygotowujemy marynatę - do 3 łyżek oliwy z oliwek dosypujemy kumin oraz paprykę ostrą i słodką. Dokładnie mieszamy.
2. Pierś z kurczaka kroimy na dość duże, podłużne kawałki. Obtaczamy je w marynacie i zostawiamy na 30 min.
3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek a następnie wysypujemy ryż (jeśli macie w woreczku, otwórzcie go i wysypcie zawartość). Podsmażamy ryż na małym ogniu, cały czas mieszając (ryż szybko się przypala).
4. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory krojone. Dodajemy zioła prowansalskie i odrobinę soli, pieprzu. Mieszamy co jakiś czas :)
5. Po 5 minutach dodajemy 500 ml bulionu.
6. Gotujemy do momentu aż bulion wyparuje - ok 15 - 20 min.
7. W połowie czasu gotowania (czyli po jakichś 10 min.) dodajemy kukurydzę  oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Na sam koniec dosypujemy starty ser i mieszamy. Farsz jest gotowy. 
8. W międzyczasie smażymy mięso na patelni, na małym ogniu.
9. Na środku tortilli wykładamy mięso a następnie 4-5 łyżek farszu.
10. Ciasto zwijamy i podgrzewamy na patelni grillowej. Ja korzystam z opiekacza z nakładkami a'la grill :)
11. Podajemy gościom i jemy do upadłego ;)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz