16 grudnia 2013

Lasagne z naleśników

Standardowa lasagne z płatami makaronu znalazła swoją alternatywę - z naleśnikami. Zapraszam do gotowania:






SKŁADNIKI:
- 8 naleśników (przepis na ciasto znajduje się TUTAJ)
- sos beszamelowy (przepis dostępny jest TUTAJ)
- 2 cukinie
- 0,5 kg mięsa mielonego
- papryka ostra i słodka w proszku
- 2 cebule
- 0,5 kg pieczarek
- pomidory w puszce
- 4 ząbki czosnku
- kostka sera zółtego, wedle uznania

1. Mięso mielone smażyć na patelni. Przyprawić papryką ostrą i słodką.
2. Wydusić przez praskę czosnek i dodać mięsa.
3. Obrać i pokroić cebulę, cukinię oraz pokroić pieczarki.Następnie smażyć je na osobnej patelni.
4. Kiedy warzywa będą miękkie, dorzucić je do mięsa. Dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu przez 5 min.
5. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wykładać kolejno: warstwę beszamelu, 2 naleśniki (obok siebie), farsz z mięsem, beszamel itd.
Ja zazwyczaj robię prawie 4 warstwy, bo na tyle wystarcza mi  farszu i sosu.
6. Lasagne kończę warstwą naleśników. Na koniec przykrywam je startym serem.
7. Wstawiam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.






1 komentarz:

  1. o Boziu uwielbiam! lasagne kocham a z naleśnikami może być jeszcze piękniej <3

    OdpowiedzUsuń