SKŁADNIKI:
- 2 duże paczki herbatników
- krem budyniowy
- 3 śnieżki
- masa krówkowa - ja wybrałam orzechową
- 1 l mleka
- czekolada
1. Przygotować krem budyniowy zgodnie z przepisem z opakowania - ja odlałam 250 ml mleka i rozpuściłam w nim budyń a 250 ml mleka zagotowałam. Następnie do gotującego mleka wlać rozpuszczony budyń i ponownie zagotować, stale mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
2. Ubić śnieżki a masę krówkową wstawić na chwilę (2-3 min.) do garnka z bardzo ciepłą wodą, dzięki czemu będzie się łatwiej rozsmarowywać.
3. Następnie układać warstwami na blasze: herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, część bitej śmietany, herbatniki, pozostałą bitą śmietanę.
4. Na koniec zetrzeć czekoladę i wysypać na wierzch.
5. Ciacho wstawić na kilka godzin do lodówki - herbatniki muszą stać się miękkie.
Przygotowanie tego ciasta zajmuje max. 20 min. i smakuje nawet kapryśnym podniebieniom ;)
W lodówce może stać ok. 2 dni, ale i tak wcześniej znika z blachy :)
i w drogę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz