SKŁADNIKI:
- 500 g ryżu arborio
- 2 średnie cebule
- szklanka białego wina
- 1,5 l rosołu
- 40 g suszonych borowików
- 0,5 k pieczarek
- odrobina oliwy z oliwek i masła
- parmezan
- pieprz i sól do smaku
1. Borowiki pokroić na mniejsze kawałeczki i zalać wrzątkiem. Wody tyle, żeby zakryła grzyby. Namaczać je ok. 20 min.
2. Pieczarki umyć, pokroi i dusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i masła.
3. Cebulę pokroić, podsmażyć na drugiej, dużej patelni, także z dodatkiem oliwy z oliwek i masła.
4. Dodać ryż i chwilę smażyć - arborio stanie się bardziej przejrzysty.
5. Dodać białego wina i mieszać.
6. Kiedy ryż wchłonie wino, odcedzić borowiki a pozostałą wodę (tą z namaczania) dodać do risotto i także zamieszać.
7. Następnie dolewać bulion - po 2-3 nabierki, często mieszając. Cała czynność trwa ok. 20 min.
8. Chwilę przed końcem dodać grzyby - borowiki i pieczarki.
9. Przyprawić solą i pieprzem oraz posypać startym parmezanem.
10. Podawać koniecznie na ciepło :)
Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń