24 listopada 2014

Risotto grzybowe - z borowikami i pieczarkami

Risotto to taki mój własny zastępca makaronu. Można go przygotowywać na milion sposobów :) Niestety, wymaga dużo więcej czasu, doglądania i umiejętności, dlatego na stole pojawia się od czasu do czasu :) Tym razem wersji grzybowej - z borowikami i pieczarkami.



SKŁADNIKI:
- 500 g ryżu arborio
- 2 średnie cebule
- szklanka białego wina
- 1,5 l rosołu
- 40 g suszonych borowików
- 0,5 k pieczarek
- odrobina oliwy z oliwek i masła
- parmezan
- pieprz i sól do smaku

1. Borowiki pokroić na mniejsze kawałeczki i zalać wrzątkiem. Wody tyle, żeby zakryła grzyby. Namaczać je ok. 20 min.
2. Pieczarki umyć, pokroi i dusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i masła.
3. Cebulę pokroić, podsmażyć na drugiej, dużej patelni, także z dodatkiem oliwy z oliwek i masła.
4. Dodać ryż i chwilę smażyć - arborio stanie się bardziej przejrzysty.
5. Dodać białego wina i mieszać.
6. Kiedy ryż wchłonie wino, odcedzić borowiki a pozostałą wodę (tą z namaczania) dodać do risotto i także zamieszać.
7. Następnie dolewać bulion - po 2-3 nabierki, często mieszając. Cała czynność trwa ok. 20 min.
8. Chwilę przed końcem dodać grzyby - borowiki i pieczarki.
9. Przyprawić solą i pieprzem oraz posypać startym parmezanem.
10. Podawać koniecznie na ciepło :)






1 komentarz: