8 listopada 2014

Tarta z mascarpone na czekoladowym spodzie

Podczas wizyty w jednej z poznańskim kawiarni dałam się skusić na pyszną tartę zwaną przysmakiem generała Taczaka (pozdrowienia dla Marty ;)). I oto wariacja na temat tego cudownego ciasta ;) Krem rozpływa się ustach!







SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła (zimne)
- 1 jajko

SKŁADNIKI NA KREM:
- 260 g mascarpone
- 100 g śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- czekolada
- karmel

1. Wszystkie składniki na spód włożyć do miski i wyrobić ciasto.
2. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 min.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć na dno formy (najlepiej wysmarowanej masłem), ponakłuwać widelcem.
4. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie wysypać na nim groch lub coś, co obciąży ciasto.
5. Ciasto piec przez 15 min. w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min.
6. Kremówkę ubić a potem dodać mascarpone, cukier puder i wiórki. Wszystko delikatnie zmiksować przez ok. 1 min.
7. Na wystudzone ciasto wyłożyć kolejno karmel a potem krem.
8. Całość posypać startą czekoladą.
9. Włożyć na 2-3 godz. do lodówki.

Mniam, mniam :D








Inspiracja ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz