31 stycznia 2014

Tarta z papryką i mięsem mielonym

Sycąca tarta, która najlepiej smakuje prosto po wyciągnięciu z piekarnika. Testuję nowy przepis na ciasto. Oceńcie sami :)




SKŁADNIKI DO TARTY:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

SKŁADNIKI DO FARSZU:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 200 ml mleka
- 2 jajka

1. Składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść ciasto. 
2. Następnie formę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć na formę (26-18 cm) i wstawić na godzinę do lodówki.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulą pokroić i smażyć oba składniki na lekkim ogniu.
4. Dodać mięso i smażyć przez ok. 4-5 min. W międzyczasie mieszać.
5. Pokroić paprykę i dodać do mięsa. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać.
6. W osobnej misce wlać mleko i dodać jajka. Miksturę wymieszać.
7. Wyjąć ciasto i piec w piekarniku nastawiony na 200 stopni przez 10 min.
8. Następnie wyjąć je, wyłożyć na nim farsz i zalać miksturą :)
9. Zapiekać ok. 30 min. w 180 stopniach.

* Najlepiej zapiekać na na najniższym poziomie piekarnika.











2 komentarze: