30 kwietnia 2013

Łódeczki z bułeczki

Łódeczki to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Wybór składników do farszu jest całkowicie dowolny - można połączyć te produkty, które najbardziej się lubi lub posiłkować się tym, co zostało nam w lodówce :) Moja propozycja:

SKŁADNIKI NA FARSZ PIECZARKOWO-POMIDOROWY (4 porcje):
- 4 bułki paryskie
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- 7-8 pieczarek
- pół cebuli
- 2 jajka
- 8 plastrów salami z ziołami
- sól, pieprz

SKŁADNIKI NA FARSZ PIECZARKOWO-SZPINKOWY (4 porcje):
- 4 bułki paryskie
- ćwierć tabliczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 7-8 pieczarek
- pół cebuli
- 3 ogórki kiszone
- 2 jajka
- 10 plastrów szynki
- sól, pieprz, czosnek

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Pokroić pomidory, paprykę, cebulę, salami i smażyć na patelni nr 1 :)
3. Na drugiej podsmażyć szpinak i pokrojone pieczarki, ogórki, szynkę i cebulę.
4. Do obu farszów dodać sól, pieprz i czosnek do smaku.
5. W międzyczasie wyciąć w bułkach "łódeczkę" i wyjąc miąższ.
6. Farsze zestawić z ognia i do każdego dodać po 2 jajka. Wszystko wymieszać.
7.  Masą nadziewamy bagietki, przekładamy je na blachę i smażymy aż się jajko zetnie a bułki będą chrupiące, ok. 10-15 min. w 180 stopniach.

Polecam!!!




1 komentarz: