23 kwietnia 2013

Szybka babka kokosowa

Nie masz za dużo czas a goście już w drodze?
Zrób szybką i prostą babkę kokosową.

SKŁADNIKI
- 250 g masła (miękkie)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka (wersja delux z mlekiem kokosowym :)

1. Przygotować formę o wymiarach ok. 40x15 cm, wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 160 stopni.
2. Miękkie masło, cukier zmiksować. Stopniowo dodawać jajka i dalej miskować.
3. Dodać mąkę, proszęk do pieczenia i sodę oczyszczoną, wiórki kokosowe i na końcu mleko
4. Masę wlać do form i piec godzinę.
5. Po wystygnięciu dowolnie udekorować - można wiórkami, cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.






2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :D na pewno sprawdzę ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile tych wiórek kokosowych? :)

    OdpowiedzUsuń