21 listopada 2015

Wariacje na temat kalafiora

A gdyby tak kalafiora nie gotować w wodzie, ale zamoczyć w marynacie pełnej przypraw i białego wina, a następnie wrzucić na patelnię i usmażyć?
Spróbujcie!


SKŁADNIKI
- kalafior
- szklanka białego wina
- szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
-  łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- kurkuma, papryka słodka i ostra w proszku

1. Kalafior podzielić na małe różyczki.
2. Przygotować sos, ciasto - do miski wsypać mąkę i żółtka.
3. Białka ubić na sztywno i także dodać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wodą i winem.
4. Na koniec dorzucić przyprawy - przetarty przez praskę czosnek, sól, pieprz, kurkumę i papryki. Ilość w zależności od upodobań smakowych. Ja lubię na ostro ;)
5. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Na patelni rozgrzać olej (musi być go sporo).
7. Kawałki kalafiora maczać pojedynczo w sosie, a następnie wykładać na patelnię.
8. Smażyć 3-4 min. i przełożyć na drugą stronę.
9. Odsączać na papierowym ręczniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz