16 sierpnia 2015

Frittata z chorizo i serem pleśniowym

Ostatnio mam fazę na frittaty. Jest zbyt ciepło, żeby bawić się w gotowanie na kilka garnków, dlatego kroję dostępne w lodówce składniki, lekko podsmażam, dodaję masę jajeczną i voila! Pyszne danie gotowe w kilka chwil :)



SKŁADNIKI:
- chorizo 100 g - ja preferuję łagodne
- pół cebuli
- 10 pomidorków koktajlowych
- serek Brie
- szczypiorek
- 6 jajek
- sól, pieprz

1. Cebulę i chorizo pokroić na drobno, a następnie podsmażyć na małym ogniu.
2. Pomidorki przekroić na pół, dorzucić do patelni i cały czas smażyć.
3. Do miski wbić jajko, sól i pieprz, a następnie wymieszać trzepaczką. Wylać na patelnię.
4. Wszystko wymieszać, na wierzchu wyłożyć ser.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 min. (temp. 180 stopni).
6. Na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz