9 lutego 2014

Tagiatelle z szafranem

Dzisiaj tagiatelle z najstarszą i najdroższą przyprawą świata. Chodzi o szafran :) Za dwa maleńkie opakowania, które razem stanowiły pół łyżeczki przyprawy, zapłaciłam 10 zł. Tak wysoka cena wynika z faktu, że do wyprodukowanie 1 g przyprawy potrzeba aż 200 kwiatów! ... ale warto! Wypróbujcie!




SKŁADNIKI:
- pół opakowania makaronu tagiatelle
- 2 opakowania szafranu
- 1/2 szklanki bulionu
- 200 g pieczarek
- odrobina masła
- szklanka śmietany 18 proc.
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

1. Makaron ugotować wg przepisu.
2. Bulion podgrzać. Następnie zalać nim szafran i odstawić na 10-15 min.
3. Pieczarki oczyścić, pokroić na drobne kawałki i usmażyć na maśle.
4. Na patelnię wlać bulion z szafranem. Gotować przez 2-3 min., aż część bulionu odparuje. 
5. Następnie wlać śmietanę i mieszać. Ponownie gotować 2-3 min. 
6. Dołożyć do sosu makaron, przez chwilę jeszcze gotować. Na końcu posolić i popieprzyć do smaku.

Królewska uczta ;)









5 komentarzy:

  1. Nie wiem czy coś zrobiłam źle bo starałam się trzymać przepisu ale czy to wychodzi takie kwaśne od tej śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakiej śmietany używałaś?

      Usuń
    2. Hej - wiesz co zwykłej - tylko chyba 12%, ale to by miało takie znaczenie?

      Usuń
    3. Śmietana śmietanie nie równa ;) Mi niektóre nie smakują i wpływają na smak ogólny, np. z biedronki, dlatego pytam o śmietanę :) A może rosół? Ja zrobiłam dość chudy bulion.

      Usuń
  2. Trudno :) ja też słaba kucharka jestem i może coś zepsułam, za to brokuły z mięsem i beszamelem wyszły mi rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń