SKŁADNIKI:
- pół opakowania makaronu tagiatelle
- 2 opakowania szafranu
- 1/2 szklanki bulionu
- 200 g pieczarek
- odrobina masła
- szklanka śmietany 18 proc.
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1. Makaron ugotować wg przepisu.
2. Bulion podgrzać. Następnie zalać nim szafran i odstawić na 10-15 min.
3. Pieczarki oczyścić, pokroić na drobne kawałki i usmażyć na maśle.
4. Na patelnię wlać bulion z szafranem. Gotować przez 2-3 min., aż część bulionu odparuje.
5. Następnie wlać śmietanę i mieszać. Ponownie gotować 2-3 min.
6. Dołożyć do sosu makaron, przez chwilę jeszcze gotować. Na końcu posolić i popieprzyć do smaku.
Królewska uczta ;)
Nie wiem czy coś zrobiłam źle bo starałam się trzymać przepisu ale czy to wychodzi takie kwaśne od tej śmietany?
OdpowiedzUsuńA jakiej śmietany używałaś?
UsuńHej - wiesz co zwykłej - tylko chyba 12%, ale to by miało takie znaczenie?
UsuńŚmietana śmietanie nie równa ;) Mi niektóre nie smakują i wpływają na smak ogólny, np. z biedronki, dlatego pytam o śmietanę :) A może rosół? Ja zrobiłam dość chudy bulion.
UsuńTrudno :) ja też słaba kucharka jestem i może coś zepsułam, za to brokuły z mięsem i beszamelem wyszły mi rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń