9 stycznia 2014

Mini kanapki z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można zrobić tak wiele - dania na słodko, słono, na obiad oraz coś drobnego do przekąszenia. Dzisiaj proponuję smaczną przekąskę - mini kanapki z chorizo, cukinią i mozzarellą :)


SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kiełbasa chorizo
- 2 opakowania mozzarelli
- 1 cukinia
- zioła prowansalskie
- łyżka ketchupu

1. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na prostokąty. Wymiary zależą od średnicy kiełbasy - ciasto musi być chociaż odrobinę wystawać poza plaster chorizo.
2. Następnie pokroić cienko kiełbaskę, mozzarellę i cukinię w plasterki. 
3. Każdy prostokąt posmarować odrobiną ketchupu a następnie ułożyć: plasterek chorizo, cukinii, mozzarelli.
4. Posypać szczyptą ziół prowansalskich.
5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 min.w temp. 180 stopni.





Martyna B. photography




2 komentarze:

  1. W wielu Pani przepisach występuje kiełbasa chorizo , czym można ją ewentualnie zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wg mnie chorizo można zastąpić salami. W sklepach mięsnych dostępne jest salami w otoczce paprykowej lub z pieprzem. Proszę wybrać ostrą.

    OdpowiedzUsuń