Omlet z wieloma dodatkami zapiekany w pierkarniku nazywany jest frittatą. Stanowi ciekawą propozycję na śniadanie lub kolację dla dwojga :)
SKŁADNIKI:
-10 plasterków chorizo
- paryka czerwona
- cebula
- feta - pół opakowania
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- kostkę sera
- po łyżeczce przypraw - papryki ostrej, słodkiej, bazylii, oregano,
- szczypta soli i pieprzu
1. Pokroić plasteki chorizo na pół i podsmażyć delikatnie.
2. Następnie pokroić cebulę, paprykę, fetę i dodać je na patelnię. Poczekać, aż cebula i papryka będą mięknie. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
3. Jajko, mleko, paprykę ostrą i słodką dodać do miseczki i roztrzepać.
4. Utrzeć ser i dodać do naszej mikstury :)
5. Następnie wlać zawartość miski na patelnię i smażyć przez ok 1. min. Całość posypać bazylią i oregano.
6. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut.
7. Nie przykrywać!!!
Pyszności <3
Brakuje mi tylko informacji, gdzie mogę kupić chorizo.
OdpowiedzUsuńJa również nie mam pojęcia, gdzie można kupić chorizo. Szkoda, że tak ciekawy przepis jest nieprzydatny - jak wynika z poprzedniego komentarza - nie tylko dla mnie : (
OdpowiedzUsuńJuż biegnę z odpowiedzią :)
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepsze chorizo można dostać w Piotrze i Pawle. Poza tym ta hiszpańska kiełbasa dostępna jest często w dyskontach typu tesco, real. Ostatnio pojawiła się w ofercie Lidla, niestety, jako produkt deluxe, który pojawia się od czasu do czasu.
Warto zapytać też w pobliskich sklepach mięsnych - udało mi się namówić kilka razy sprzedawczynię, żeby mi sprowadziła :)
Jednak nr 1 jest Piotr i Paweł. Załączam link:
https://www.e-piotripawel.pl/zakupypoznan/towar/antartida-chorizo-sarta-lagodne/250906/?sFraza=chorizo
Alicja z krainy smaków