9 lipca 2013

Zapiekanka ziemniaczana

Czasami tak to jest, że mimo iż jest ciepło i jada się lżejsze posiłki, to czasami coś tak kusi i kusi. Mnie skusiła zapiekanka ziemniaczana :)





SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- kostka sera zółtego
- cebula
- śmietana 18 proc.
- zioła prowansalskie
- czosnek
- serek topiony

1. Ziemniaki obrać i pokroić. Następnie wrzucić do gotującej wody na ok. 10 min.
2. Na patelni usmażyć mięso mielone. Pokroić cebulę, dodać do mięsa. Następnie dodać do niego serek topiony - podusić go z mięsem.
3. Osobno przygotować śmietanę, dodać przyprawy, czosnek. Wszystko wymieszać.
4. W naczyniu układać ziemniaki, mięso, ziemniak, mięso i śmietana. Całość posypać startym serem.








4 komentarze:

  1. a co z pieczeniem? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczenie zjadłam ;P

    Dzięki za uwagę - piec 25 - 30 min. w temp. 180 stopni.
    Wszystko zależy jak miękkie były ziemniaki przed włożeniem do piekarnika.

    Alicja z krainy smaków

    OdpowiedzUsuń
  3. ile serka topionego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam serka podłużnego firmy Hochland 100g.

      Pozdrawiam :)

      Usuń