14 marca 2015

Koszyczki z ciasta francuskiego

Kolejny przepis inspirowany pyszną kuchnią Artura - przyjaciela domu. Koszyczki z ciasta francuskiego pozwalają na dużą dowolność - to, co znajdzie się w środku, zależy od tego, na co aktualnie mamy ochotę i co znajdziemy w lodówce. Uwielbiam tę różnorodność. Dzisiaj w wersji z szynką i kiełbasą:

SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie
- ser
- przecież pomidorowy
- ketchup
- 10 plastrów szynki
- kiełbasa
- cebula
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie

1. Z ciasta francuskiego wycinamy w kwadraty, Zostawiamy wąski kawałek na potem ;)
2. Kwadraty smarujemy odrobiną przecieru pomidorowego i ketchupu. Możemy dodać także odrobinę soli i peiperzu do smaku. Trzemy ser i także wykładamy.
3. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę, szynkę i kiełbasę. Czekamy aż wystygną :) Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Następnie wykładamy na samym środku naszych kwadratów.
5. Z rogów ciasta tworzymy koszyczek.
6. Pozostałe ciasto kroimy na drobne paseczki i kładziemy na koszyczkach - będą się lepiej trzymały. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
7. Pieczemy ok. 17-20 minut w temp. 200 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz