23 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Mama w tym roku przydzieliła mi ciężkie cele przedświąteczne do zrealizowania, m.in. zrobienie pierogów dla całej rodzinki. Razem z siostrą podjęłyśmy się tego zadania. Pierwszy efekt jest świetny, ale ... Z końcową opinią trzeba poczekać do Wigilii :)



SKŁADNIKI DO FARSZU:
- 0,5 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 0,5 kg pieczarek
- 3 cebule
- 3 jajka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku

1. Kapustę gotować we wrzącej wodzie przez 30 min. Dodać ziarnka ziela angielskiego.
2. Pieczarki pokroić na drobną kosteczką i także gotować przez 30 min w osobnym garnku.
3. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni.
4. Następnie kapustę i pieczarki odcedzić. Wyciągnąć ziele angielskie. Kapustę trzeba dobrze wycisnąć, żeby nie puszczała już soków.
5. Wszystkie składniki wsypać do jednej miski. Dodać jajka i wymieszać.

SKŁADNIKI DO CIASTA:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki masła
- sól

1. Mąkę wysypać na stolnicę.
2. Dodać jajka, masło, ciepłą wodę oraz łyżkę soli do smaku.
3. Składniki wymieszać i ugniatać przez ok. 10 min.
4. Jeżeli ciasto się klei należy dodać odrobinę mąki.
5. Następnie należy wziąć kawałek ciasta i rozwałkować.
6. Nadszedł czas wykrawania pierożków :) Połowę obwodu wykrojonego ciasta posmarować delikatnie wodą.
7. Na środek wyłożyć farsz i złożyć ciasto na pół.
8. Zlepić tak, żeby nie zatłuścić farszem brzegów - wówczas nie będą się kleić.
9. Zrobić falbankę - każdy ma inną. Najprościej jest zamknąć pierożki widelcem.
10. Pierogi układać na suchym ręczniku kuchennym.
11. Następnie po 6-7 sztuk wrzucać do gotującej, lekko osolonej wody.
12. Gotować przez 3 min. po wypłynięciu na wierzch. Należy uważać, żeby się nie przyczepiły do dna.

*** Jeżeli część pierogów zostanie można je zamrozić a później odgrzać na patelni - będą chrupiące.

Wesołych i smacznych Świąt!











1 komentarz: