20 listopada 2013

Calzone z chorizo i pieczarkami

Pizza znajduje swoich zwolenników na całym świecie. Dzisiaj w wyjątkowym wydaniu - calzone, czyli w kształcie pieroga z dowolnym farszem. Ja proponuję z chorizo, pieczarkami, sosem z pomidorów. Wszystko doprawione dużą ilością przypraw.

Potrawa często pojawia się na moim stole :)


SKŁADNIKI NA CIASTO:
- pół szklanki ciepłej wody
- 10 g suchych drożdży
- 3 szklanki mąki
- szczypta cukru
- łyżeczka soli
- 170 ml mleka
- odrobina oliwy

1. Do kubeczka z ciepłą wodą wsypać cukier i dodać drożdże, następnie wymieszać całość.
2. Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie wlać rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić ciasto, uformować kulkę, wysmarować ją oliwą, żeby ciasto się nie przyklejało. Odłożyć je na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Następnie ciasto podzielić na kilka małych części - każda musi się mieścić w pięści.
4. Każdą część rozwałkować ...

SKŁADNIKI NA FARSZ:
- kiełbasa chorizo
- cebula
- 250 g pieczarek
- pomidory krojone w puszce, kartoniku
- 5 ząbków czosnku
- bazylia, oregano

1. Pokroić kiełbaskę na małe części i smażyć wraz z pokrojoną cebulą.
2. Następnie przecisnąć przez praskę obrany czosnek i dorzucić do chorizo.
3. Pokroić pieczarki i również dołączyć do kiełbasy.
4. Poczekać aż pieczarki zrobią się miękkie a następnie dodać całe opakowanie pomidorów krojonych.
5. Mieszać i smażyć przez 5 min. - składniki muszą się lekko połączyć i przejść sobą.
6. Na każdą połówkę rozwałkowanego ciasta nałożyć farsz a drugą częścią ciasta zamknąć pierożka.
7. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 25 min.

Każdy pieróg polałam sosem czosnkowym :)








3 komentarze:

  1. A ten sos na górze, to jaki? :) Bo wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sztuka czytania, całkiem trudna..
      "Każdy pieróg polałam sosem czosnkowym :)"

      Usuń
    2. Dokładnie sos czosnkowy ze szczypiorkiem - jogurt naturalny, 4 ząbki czosnku, łyżka ketchupu i pęczek szczypiorku.

      Alicja w krainie smaków

      Usuń