15 kwietnia 2013

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Szukacie pomysłu na szybki obiad? Może tarta z ciasta fransuckiego?
Znajdziesz w niej szpinak i suszone pomidory.

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku rozdrobnionego
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- kostka dowolnego sera
- 150 ml śmietany 30%
- jajko
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

1. Wykroić i włożyć ciasto francuskie dopasowane do wielkości formy do tarty. Następnie  włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 7-10 min.
2. Szpinak dusić na oliwie z suszonych pomidorów a po chwili dorzucić pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
3. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać jajkiem rozmieszanym ze śmietana. Posypać serem.
4. Tartę włożyć do piekarnika na ok 30 min w temp min 200 stopni. 


 

2 komentarze: