22 grudnia 2015

Sernik krówkowo-kardamonowy - doskonały sernik na Wigilię

Jedno z moich ulubionych ciast bożonarodzeniowych - za każdy eksperymentuję z przyprawami i za każdym razem jest pyszny <3



- 1 kg twarogu do sernika (np. President)
- 3 jajka
- 600 g masy krówkowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta cynamonu
- płatki migdałowe lub/i orzechy ziemne do dekoracji
+ spód
- 120 g masła
- 220 g ciastek owsianych

1. Ciasta kruszę i mieszam z roztopionym masłem :D
2. Wykładam na tortownicę i lekko przyduszam łyżeczką :)
3. Resztę składników mieszam na niewielkich obrotach w misce - zostawiam 100 g masy krówkowej oraz płatki, orzechy do ozdoby
4. Masę wykładam do tortownicy.
5. Piekę 90 min. w temp. 120 stopni.
6. Czekamy aż wystygnie - dekoruję masą krówkową i płatkami, orzechami.
7. Wkładamy na kilka godz. (min. 3) do lodówki


1 komentarz: