8 listopada 2013

Brokuły z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane z sosem beszamelowym to stały element mojej kuchni - zdrowy, prosty, szybki i pyszny. Na kolację jak znalazł :) Dzisiaj nieco urozmaiciłam tę wersję. Zapraszam do gotowania...





SKŁADNIKI:
- brokuł
- mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
- 3 marchewki
- cebula
- ser zółty
- feta
- 2 szklanki mleka
- ćwiartka kostki masła
- odrobina gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz i papryka ostra do smaku

1. Cebulę pokroić na drobne kawałeczki i usmażyć. Następnie dodajemy startą marchewkę, mięso mielone. Doprawiamy ostrą papryką. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe :)
2. Brokuły podzielić na małe części i wrzucić do wrzącej, posolonej wody na 7-8 minut.
   !!! Brokuły powinny być al dente - całkiem zmiękną w piekarniku.
3. Brokuły odcedzamy i wrzucamy do patelki. Mieszamy razem z farszem.
4. Masło topimy w małym garnku. Potem wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas smażymy na małym ogniu.
5. Dolewamy mleko, mieszamy i czekamy aż zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie ściągamy garnek z ognia.
6. W naczyniu wykładamy najpierw farsz z mięsa, brokułów, marchewki i cebuli. Następnie kładziemy starty żółty ser - ilość wg uznania. Układamy pokrojoną w paski fetę i zalewamy sosem beszamelowym.
7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.

Pychotka :D












7 komentarzy:

  1. Wczoraj jadłem to pyszne danie z moją Beatką!!!!Było pyyyyszne,polecam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam - bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję serdecznie za tak miłe opinie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro podaję te pyszności na obiad!!!pozdr z Kosmonautów

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna potrawa :) Polecam gorąco.

    OdpowiedzUsuń