11 października 2013

Rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami

Po długiej nieobecności wracam z efektowną i pożywną roladą, która świetnie nadaje się na jesienny obiad. Szybko się ją wykonuje, dlatego polecam ją na spotkania z przyjaciółmi, kiedy nie chcemy dużo czasu spędzić w kuchni na przygotowywaniu posiłku. Czekam na Wasze opinie :)


SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie (najlepsze z Biedronki)
- pół kg pieczarek
- cebula
- pomidory krojone w puszce
- pół kg mięsa mielone wieprzowego
- pieprz
- bazylia
- oregano
- papryka ostra

1. Mięso usmażyć na patelni. W międzyczasie pokroić cebulę i pieczarki na drobne kawałki.
2. Jak mięso się ładnie zarumieni, dorzucić cebulę, a następnie pieczarki.
3. Wszystko ładnie smażyć na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
4. Później dodać kilka pomidorów oraz 5-6 łyżek sosu od pomidorów z puszki. Farsz nie może być zbyt płynny.
5. Doprawić wedle uznania pieprzem, bazylią, oregano i papryką ostrą. Farsz musi być wyrazisty, ponieważ smak ciasta francuskiego jest bardzo delikatny.
6. Następnie wyłożyć na blachę ciasto i ponacinać boki. Ważne jest, aby z jednej i drugiej strony nacinać paski o mniej więcej równej szerokości, żeby się później ładnie na siebie nałożyły.
7. Farsz wyłożyć na środek ciasta. Paski zawinąć wokół farszu - muszą się spotkać na górze.
8. Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 25 min. Jeśli nasz piekarnik posiada opcję opiekania, skorzystajmy z niej :)








2 komentarze:

  1. Świetny przepis, rolada wyszła przepyszna. Na pewno na stałe zawita do mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję serdecznie, niezmiernie miło mi czytać takie słowa :)
    Życzę pomyślności!

    Alicja z krainy smaków

    OdpowiedzUsuń