Sierpień był w tym roku naprawdę boski. Pogoda sięgała momentami nawet 40 stopni. Co jeść podczas takich upałów? Najlepszy oczywiście jest orzeźwiający chłodnik!
SKŁADNIKI:
- 2 ogórki
- 8 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- odrobina koperku i szczypiorku
- litr maślanki
- 1/2 opakowania dużego jogurtu greckiego
- sól, pieprz
1. Ogórki i rzodkiewki obrać. Ogórek pokroić w drobną kostkę, rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
2. Pokroić koperek oraz szczypiorek.
3. Czosnek wycisnąć przez praskę.
4. Do garnka wlać maślankę, jogurt grecki oraz wsypać resztę składników. Wszystko wymieszać.
5. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka godz. do lodówki :)
Chłodnik świetnie sprawdza się jako II śniadanie w pracy ;)
Inspiracja: Kuchnia Agaty.
Dobry, szybki przepis, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuń