SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki wrocławskiej
- kostka margaryny (zimna)
- 4 żółtka ugotowane
- 2 żółtka surowe
- 7 łyżek cukru
- 6 łyżek śmietany
Do zdobienia:
- masa krówkowa, kajmakowa,
- lentilki, M&M's
- wiórki kokosowe
- migdały
1. Na stolnicy wysypać mąkę, dodać margarynę i nożem posiekać margarynę na jak najmniejsze kawałki.
!!! Unikać mieszania ręką ze względu na to, że mąka szybciej pochłania tłuszcz i ciasto jest mniej kruche.
2. Dodać śmietanę, żółtko ugotowane przetrzeć przez sitko oraz dodać żółtko surowe.
3. Ciasto ugnieść a następnie wstawić na 30 min. do lodówki.
4. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać mazurki.
5. Na natłuszczonej blasze piec 15-20 min. w temp 170 stopni. Mazurki muszą się lekko zarumienić.
Dekorowanie jest banalne :) Nałożyć masę krówkową, a następnie dać się ponieść fantazji :)
W krainie smaków była całkowita demolka - wiórki kokosowe dosłownie wszędzie :)
RADOSNYCH, POGODNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz