11 czerwca 2013

Musaka

Przez 1,5 miesiąca miałam okazję "być" Greczynką - poznać ich codziennie życie, obyczaje oraz zasmakować, a właściwie zakochać się w ich kuchni <3
Feta, oliwki, bakłażany smakują najlepiej na Cykladach - widok na błękitne morze robi swoje :)
Dzisiaj tradycyjna grecka musaka, którą jadłam prawie codziennie i za którą strasznie tęsknię.



SKŁADNIKI:
- 2 duże bakłażany
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- pomidory z puszki
- kminek!
- oregano
- cebula
- czosnek
- ser żółty
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko


1. Bakłażany pokroić, posypać solą i odstawić na pół godz. Następnie zetrzeć soki (najlepiej papierowym ręcznikiem), które owoc puścił. Czynność powtórzyć z drugą stroną bakłażana.
2. Bakłażany smażyć na patelni ok. 5 min. 
3. W międzyczasie na drugiej patelni można usmażyć mięso mielone, dodać pokrojoną cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Bardzo ważny jest kminek, który nadaje aromat całej potrawie.
4. Poza tym należy przygotować sos beszamelowy - rozpuścić masło, zdjąć rondelek z ognia, dodać mąkę, wymieszać dokładnie.  Następnie znów na palnik i powoli wlewać zimne mleko, cały czas mieszając. Poczekać do zagotowania, dodać łyżkę startego sera, mieszać i odstawić do przestudzenia.
UWAGA! Jeśli chcemy, żeby nasz sos był puszysty łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy do reszty. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z sosem
4. Następnie przygotować naczynie żaroodporne i dno wyłożyć bakłażanami, następnie warstwa farszu, bakłażanów, farszu i na samą górę bakłażany. Wszystko zalać sosem beszamelowym
5. Całość posypać startym serem i wstawić na 50 min. do piekarnika rozgrzanego na 200 stop. 

Aż się zrobiłam głodna :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz