29 maja 2013

Bakłażany z mozzarellą

Mało kalorii, sporo potasu, wapna i magnezu - mowa o bakłażanach. W połączeniu z pyszną mozzarellą i doprawionymi pomidorami to istne cudo!

SKŁADNIKI:
- bakłażan
- 1 kulka mozzarelli
- 2 pomidory
- oliwa z oliwek
- czosnek
- bazylia
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz do smaku

1. Pokroić bakłażan w poprzeczne części. Delikatnie je posolić i pozostawić na pół godz. Następnie nadmiar soków, które owoc wypuścił, zmyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z drugą stroną bakłażana.
2. Kiedy bakłażan jest już gotowy, obtoczyć go w jajku, bułce tartej i smażyć ok. 7-8 min. na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek.
UWAGA! Bakłażan jest bardzo chłonnym owocem, dlatego panierka hamuje wchłanianie oliwy. (Bez panierki byłby dużo bardziej kaloryczny i niezdrowy.
3. Następnie pokroić pomidory i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną bazylię, sól, pieprz. Dusić aż sok z pomidora wyparuje.
4. W międzyczasie pokroić mozzarellę w plastry.
5. Następnie na talerzu wkładać bakłażan, 2 łyżki sosu pomidorowego, mozzarellę. Całość można przyprawić odrobiną ulubionych ziół.

Włoska uczta!




27 maja 2013

Sałatka z makaronu ryżyk

Kochasz makaron? Jeśli tak to jest to dla Ciebie idealna sałatka - delikatna, lekka i makaronowa!

SKŁADNIKI:
- opakowanie makaronu ryżyk
- ogórek
- 20 plastrów szynki, ja użyłam lodowej
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- 2-3 łyżki majonezu

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem z opakowania. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę ogórek oraz szynkę.
2. Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę.
3. Do ocedzonego makaronu dodać ogórek, szynkę, czosnek, majonez. Wszystko wymieszać.
4. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.

Pychotka!






24 maja 2013

Ryż z kurczakiem, sosem czosnkowym i sałatką wiosenną.

Chyba zbyt wiele nie trzeba dodawać do tytułu - prosto i smacznie :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób)
- woreczek ryżu
- pierś z kurczaka (2 dla bardziej mięsożernych)
- kapusta pekińska
- pomidor
- ogórek
- czosnek
- jogurt naturalny
- cytryna
- sos vinegrette

1. Ryż ugotować, mięso pokroić w drobne kawałki i usmażyć (doprawić swoimi ulubionymi przyprawami).
2. Wycisnąć 4-5 ząbków czosnku i 3 łyżeczki cytryny. Następnie dodać je do jogurtu naturalnego i wymieszać.
3. Sałatę porwać na małe kawałki, pokroić ogórek i pomidor na drobne części, polać sosem vinegrette.
4. Wszystko razem ułożyć na talerzu, ryż polać sosem czosnkowym. 
Mniam, mniam!




20 maja 2013

Naleśniki z malinami i lodami waniliowymi

Dzisiaj pomysł na ... naleśniki z ciepłymi malinami i lodami waniliowymi :)

SKŁADNIKI:
-  100 ml wody
-  200 ml  mleka kokosowego
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- płaska łyżeczka cukru
- dżem malinowy
- lody waniliowe
- wiórki kokosowe lub sos czekoladowy do dekoracji

1. Zmiksować wodę, mleko kokosowe, mąkę, cukier i jajka, a następnie cieniutko je rozprowadzić na patelni, żeby dobrze i równo się rozlało. Z takiej ilości ciasta wychodzi ok. 13-14 naleśników.
2. Następnie każdy naleśnik wysmarować dżemem malinowym i złożyć na pół.
3. Wstawić na 10 min. do piekarnika na 180 stop.
4. Na końcu wyjąć naleśniki, do każdego włożyć łyżkę lodów, na wierzchu polać sosem i posypać wiórkami kokosowymi.

Mniam!








 

16 maja 2013

Tortilla obiadowa z kurczakiem, pomidorem, papryką

Tortillą zainspirowała mnie moja bratnia dusza, Jowita. Od pierwszego spotkania z tą potrawą byłam nią zauroczona i dostrzegam jej same zalety - przyrządza się szybko, zdrowo, pożywnie, można wykorzystać to, co ma się w lodówce i co najważniejsze - pozwala na wspólne przygotowywanie i jednocześnie rozmowę :)

Pierwsze przygody z tortillą:




SKŁADNIKI (na 4 4 porcje):
- 4 placki tortilli
- pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- papryka czerwona
- 2 pomidory
- kapusta pekińska
- jogurt naturalny
- czosnek
- ketchup

1. Pierś pokroić na drobne kawałki, usmażyć i w międzyczasie doprawiać przyprawą.
2. Zrobić sos z jogurtu naturalnego, 3 łyżek ketchupu i kilku ząbków czosnku.
3. Pokroić cebulę, pomidory, paprykę, kapustę.
4. Tortillę podgrzać na patelce, następnie rozsmarować na placku sos.
5. Na środku ciasta wyłożyć kapustę, kawałki mięsa, paprykę, pomidor i cebulę.
6. Ciasto zawinąć :)

UWAGA! Jeśli zapraszasz większą liczbę gości, jedną z końcówek tortilli możesz zawinąć w sreberko, a następnie włożyć na kilka minut do piekarnika. Dzięki temu tortilla jest ciepła.
Guten Appetit! :)








8 maja 2013

Naleśniki obiadowe - szpinkowe i pomidorowe

Na obiad, deser, kolację. Na słodko, na słono. Przystawka albo danie główne.
Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki - jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, z której można robić prawdziwe cuda :)

SKŁADNIKI DO CIASTA:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
 

SKŁADNIKI DO FARSZU SZPINAKOWEGO:
- pół opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- opakowanie fety
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- papryka ostra (mielona)
- pół cebuli

SKŁADNIKI DO FARSZU POMIDOROWEGO:
- opakowanie pomidorów krojonych bez skórki
- czosnek
- bazylia
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- pół cebuli

1. Zmiksować wszystkie składniki do ciasta naleśnikowego, a następnie cieniutko je rozprowadzić na patelni, żeby dobrze i równo się rozlało. Z takiej ilości ciasta wychodzi ok. 13-14 naleśników.
2. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone. Dodać pokrojoną cebulę, po chwili rozmrożony szpinak oraz pokrojoną w kostkę fetę. Cały farsz mieszać do momentu aż wszystkie składniki stworzą spójną całość. Na koniec można doprawić ostrą papryką.
3. Farsz pomidorowy należy zacząć również od smażenia mięsa mielonego. Następnie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek (ja dodaję 4 ząbki). Po wymieszaniu farszu dodać bazylię. Ilość wedle uznania.
4. Na koniec nie pozostaje nic innego jak tylko farsz wyłożyć na naleśniki.
5. Jako że część naleśników już wystygła, wstawiam je wszystkie na 10-15 min. do piekarnika na 120 stop.

PALCE LIZAĆ!