30 kwietnia 2013

Łódeczki z bułeczki

Łódeczki to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Wybór składników do farszu jest całkowicie dowolny - można połączyć te produkty, które najbardziej się lubi lub posiłkować się tym, co zostało nam w lodówce :) Moja propozycja:

SKŁADNIKI NA FARSZ PIECZARKOWO-POMIDOROWY (4 porcje):
- 4 bułki paryskie
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- 7-8 pieczarek
- pół cebuli
- 2 jajka
- 8 plastrów salami z ziołami
- sól, pieprz

SKŁADNIKI NA FARSZ PIECZARKOWO-SZPINKOWY (4 porcje):
- 4 bułki paryskie
- ćwierć tabliczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 7-8 pieczarek
- pół cebuli
- 3 ogórki kiszone
- 2 jajka
- 10 plastrów szynki
- sól, pieprz, czosnek

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Pokroić pomidory, paprykę, cebulę, salami i smażyć na patelni nr 1 :)
3. Na drugiej podsmażyć szpinak i pokrojone pieczarki, ogórki, szynkę i cebulę.
4. Do obu farszów dodać sól, pieprz i czosnek do smaku.
5. W międzyczasie wyciąć w bułkach "łódeczkę" i wyjąc miąższ.
6. Farsze zestawić z ognia i do każdego dodać po 2 jajka. Wszystko wymieszać.
7.  Masą nadziewamy bagietki, przekładamy je na blachę i smażymy aż się jajko zetnie a bułki będą chrupiące, ok. 10-15 min. w 180 stopniach.

Polecam!!!




23 kwietnia 2013

Szybka babka kokosowa

Nie masz za dużo czas a goście już w drodze?
Zrób szybką i prostą babkę kokosową.

SKŁADNIKI
- 250 g masła (miękkie)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka (wersja delux z mlekiem kokosowym :)

1. Przygotować formę o wymiarach ok. 40x15 cm, wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Nastawić piekarnik na 160 stopni.
2. Miękkie masło, cukier zmiksować. Stopniowo dodawać jajka i dalej miskować.
3. Dodać mąkę, proszęk do pieczenia i sodę oczyszczoną, wiórki kokosowe i na końcu mleko
4. Masę wlać do form i piec godzinę.
5. Po wystygnięciu dowolnie udekorować - można wiórkami, cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.






19 kwietnia 2013

Tortilla śniadaniowa

Dzisiaj przepis na prostą, ale smaczną i sycącą tortillę śniadaniową, która bez problemu może zastąpić tradycyjne kanapki.

SKŁADNIKI:
- 1 placek tortilla
- 3-4 plastry szynki
- mix sałat
- kilka plasterków ogórka zielonego
- serek topiony smakowy (smak dowolny)

1. Placek smarujemy serkiem topionym.
2. Następnie wykładamy kolejno: szynkę, mix salat i na górę ogóreczki.
3. Placek ładnie zawijamy.





15 kwietnia 2013

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Szukacie pomysłu na szybki obiad? Może tarta z ciasta fransuckiego?
Znajdziesz w niej szpinak i suszone pomidory.

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku rozdrobnionego
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- kostka dowolnego sera
- 150 ml śmietany 30%
- jajko
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

1. Wykroić i włożyć ciasto francuskie dopasowane do wielkości formy do tarty. Następnie  włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 7-10 min.
2. Szpinak dusić na oliwie z suszonych pomidorów a po chwili dorzucić pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
3. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać jajkiem rozmieszanym ze śmietana. Posypać serem.
4. Tartę włożyć do piekarnika na ok 30 min w temp min 200 stopni. 


 

11 kwietnia 2013

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, mięsem mielonym i pieczarkami.

Dzisiaj przygotowałam dla Was paprykę faszerowaną kaszą gryczaną, mięsem mielonym i pieczarkami.

SKŁADNIKI:
- 4 czerwone papryki
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku


1.  Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
2. Paprykę umyć, odkroić jej wierzch i wyczyścić środek.
3. Usmażyć mięso,  pieczarki zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić na drobne kosteczki i razem poddusić.
4. Połączyć kaszę oraz uduszone mięso, cebulę i pieczarki. Przyprawić wg własnego uznania.
5. Nafaszerować paprykę, a później przykryć ją "wieczkiem".
6. Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać odrobiną wody.
7. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st.) przez około 20 minut.